اوبونتو

از ویکی فارسی اوبونتو
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ فروردین ۱۳۹۴، ساعت ۱۶:۴۶ توسط Danialbehzadi (بحث | مشارکت‌ها) (فلسفه‌: تایپو)
پرش به: ناوبری، جستجو

اوبونتو (oo-boon-too) یک توزیع از سیستم‌عاملی به نام گنو/لینوکس است که توسّط جامعه‌ی کاربری‌اش برای سکّوهای مختلفی چون رایانه‌های شخصی، سرویس‌دهنده‌ها، تلفن‌های همراه، تبلت‌ها، تلویزیون‌ها، اینترنت اشیا و… توسعه داده می‌شود و از حمایت رسمی شرکت کنونیکال برخوردار است. این توزیع در راستای آسان کردن استفاده از سیستم‌عامل گنو/لینوکس برای همه‌ی اقشار جامعه تلاش می‌کند.

نام‌گذاری

اوبونتو فلسفه‌ی اخلاق، با تمرکز بر تعلّقات و روابط مردم با یک‌دیگر است. این واژه مربوط به زبان بانتو است که در جنوب افریقا رایج است. اوبونتو یک مفهوم کلاسیک آفریقایی است که معادل فارسی آن را می‌توان در این شعر سعدی یافت: بنی آدم اعضای یک پیکرند، که در آفرینش ز یک گوهرند.

یک فعّال صلح افریقایی ابونتو را این چنین ترجمه می‌کند: «چیزی که من هستم، به سبب چيزي است كه همه‌ی ما هستیم».

نلسون ماندلا، اوبونتو را چنين توضیح داده است: «یک جنبه از جنبه‌های اوبونتو این است که مثلاً اگر مسافری در روستايي توقّف کرد، لازم نیست درخواست غذا یا آب دهد. هنگامی که توقَف، مردم به او غذا داده و او را سرگرم مي‌کنند. اوبونتو به این معنا نیست که مردم نباید به دنبال ثروت باشند، بلکه به این نکته توجّه دارد که آیا می‌خواهید این کار را به قصد بهبود جامعه انجام دهید؟»

این معنا،چراغ راه اوبونتو و پدید آورنده‌ی شعار و فلسفه‌ی این توزیع است.

فلسفه‌

اوبونتو بر این باور است که نرم‌افزار باید آزاد و در اختیار همگان باشد. بنابراین هر کاربر رایانه:

  • باید آزادی بارگیری، اجرا، رونوشت، توزیع، مطالعه، هم‌رسانی، تغییر و بهبود نرم‌افزارش را برای هر منظوری، بدون پرداخت هزینه‌ی اجباری پروانه داشته باشد.
  • باید بتواند نرم‌افزارش را به زبان دلخواه خود استفاده کند.
  • باید بتواند بدون توجّه به ناتوانی‌اش، از همه‌ی نرم‌افزارها استفاده کند.

این فلسفه در نرم‌افزارهای تولیدی اوبونتو، شیوه‌ی توزیع آن‌ها و پروانه‌های آن‌ها وجود دارد.

تاریخچه

انتشارهای اوبونتو

سیاست

اوبونتوی امروز