جاوا

از ویکی فارسی اوبونتو
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ مرداد ۱۳۹۴، ساعت ۱۲:۱۰ توسط Mohamadf (بحث | مشارکت‌ها) (جاوا، یک زبان برنامه‌نویسی شیءگرا و شبه C)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو

فناوری جاوا در سال ۱۹۹۵ میلادی توسط شرکت سان‌میکروسیستمز و به نیت کاهش دشواری‌های زبان ++C ساخته شد. این زبان شیءگرا با اینکه از خانواده‌ی زبان‌های شبه C می‌باشد، با این‌حال زبان سطح بالاتری است. بسیاری از جزئیات سطح پایین C و ++C در جاوا حذف شده‌اند تا اولا برنامه‌های جاوا مستقل از بن‌سازه شده و ثانیا سوء استفاده از آن را تا جای ممکن کاهش یابد. پس از خریده شدن شرکت سان‌میکروسیستمز توسط شرکت اوراکل به سال ۲۰۱۰ میلادی، مالکیت و توسعه‌ی جاوا به این شرکت انتقال یافت.

شعار

رسالت اصلی جاوا همواره، استقلال از بن‌سازه و یکپارچگی بوده است. شعار جاوا یک‌بار بنویس، همه جا اجرا کن می‌باشد که با نام شعار WORA یا WORE نیز شناخته می‌شود.

نحوه‌ی ترجمه

برنامه‌های نوشته شده به زبان جاوا، هیچ‌یک به زبان ماشین ترجمه نمی‌شوند. در مقابل پس از ترجمه، کد میانه‌ای به نام بایت‌کد تولید می‌شود. شاخصه‌ی مثبت بایت کد این است که در هر بن‌سازه‌ای که محیط زمان اجرای جاوا را نصب داشته باشد، بی هیچ نگرانی قابل اجراست.

محیط زمان اجرا

محیط زمان اجرای جاوا که به اختصار به نام JRE شناخته می‌شود، پیش‌نیاز اجرای برنامه‌های جاوا روی هر سیستم‌عامل است. باید توجه داشت که JRE، خود یک برنامه‌ی وابسته به بن‌سازه است و می‌بایست نسخه‌ی مربوط به سیستم‌عامل مورد نظر را نصب نمود.

کیت توسعه‌ی جاوا

کیت توسعه‌ی جاوا که به اختصار به نام JDK‌ شناخته می‌شود، بسته‌ای شامل JRE و ابزارهای توسعه‌ی جاواست.

نصب و راه‌اندازی

چندین نسخه از JDK و JRE توسط شرکت‌هایی ارائه شده‌اند که البته همه‌ی آن‌ها بصورت آزاد توسعه داده نمی‌شوند. مشهورترین نسخه‌ها OracleJDK و OpenJDK می‌باشد که هردو توسط اوراکل توسعه پیدا می‌کنند. توسعه‌ی OpenJDK بصورت آزاد صورت می‌گیرد و برای آزمایش قابلیت‌های جدید OracleJDK استفاده می‌شود. OracleJDK نیز امروز عمدتا به صورت متن‌باز و آزاد است؛ با این‌حال هنوز به طور کامل این امر انجام نشده است. به دلیل وجود تفاوت‌های بسیار ناچیز بین دو نسخه‌ی مشهور JDK، ما استفاده از OpenJDK را پیشنهاد می‌کنیم. توجه: با توجه به اینکه جاوا تاکنون، همیشه از برنامه‌های نوشته شده با نسخه‌های قبلی‌اش هماهنگ بوده‌است، بهتر این است که همواره از آخرین عرضه‌ی آن استفاده کنید. در زمان نوشتن این متن، جاوا ۸، جدیدترین نسخه‌ی جاوا می‌باشد.

OpenJDK 8

در صورتی که قصد توسعه‌ی برنامه‌های جاوا را نداشته و صرفا قصد اجرای برنامه‌های جاوا را دارید، نصب کردن JRE کافیست:

$ sudo apt-get install openjdk-8-jre

ولی اگر قصد برنامه‌نویسی جاوا را دارید به JDK نیاز پیدا خواهید کرد. همچنین نصب کردن بسته‌های مربوط به اسناد و کدمنبع جاوا در روند برنامه‌نویسی جاوا مفید است:

$ sudo apt-get install openjdk-8-jdk openjdk-8-doc openjdk-8-source

اجرای برنامه‌های جاوا

برنامه‌های جاوا عمدتا به صورت بسته‌های jar به شما تحویل داده می‌شوند. برای اجرای این بسته‌ها کافیست از دستوری با ساختار زیر استفاده کنید:

$ java -jar [Filename.jar]

محیط یکپارچه‌ی توسعه

محیط‌هایی قوی برای توسعه‌ی برنامه‌های جاوا تولید شده‌اند که خوشبختانه همگی برروی اوبونتو قابل نصب هستند. مشهورترین این محیط‌ها اکلیپس، نت‌بینز و IntelliJ IDEA هستند.