چرا گنو / لینوکس به انتی ویروس نیاز ندارد
مهمترین دلیل نیاز نداشتن سیستمعامل گنو/لینوکس به پادویروس، نبود امکان آلوده شدن این سیستمعامل به ویروس است. همچنین به دلیل نرمافزار آزاد بودن بخشهای این سیستمعامل، بدافزارهای بسیار کمی برای آن وجود داشته که همانها هم با استفادهٔ درست از یک توزیع معقول با سیاستهای امنیت شفاف و بهروز نگه داشتن توزیع، عملاً بیاثر خواهند بود.
تنها نقطهٔ ضعف امنیتی در توزیعهای گنو/لینوکسی، بدافزارهای روز صفرم هستند که به دلیل مشخّص نبودن روشهای اثرگذاری آنها بر رایانه، هیچ نرمافزار و روشی در هیچ سیستمعاملی قادر به مقابله با آنها نیست.
در ادامه تلاش میشود دلایل این امنیت بالا بررسی شود:
دسترسیها
در گنو/لینوکس هر کاربر دسترسیهای خاص خود را داشته و برنامهها نیز نمیتوانند بدون اجازه کاری انجام دهند که موجب افزایش امنیت سیستمعامل میشود.
آزادی نرمافزار
همانگونه که در بالا اشاره شد، توسعهدهندگان و کاربران حرفهای، با مطالعهٔ کد مبدأ قسمتهای مختلف سیستمعامل، میتوانند مشکلات امنیتی و ایرادها را به سرعت شناسایی کرده و آنها را گزارش داده یا مستقیماً برطرف کنند.
مخازن
یک مخزن، محلی برای قرارگیری نرمافزارهایی است که توسعهدهندگان توزیع، آنها را برای استفادهٔ کاربران بستهبندی کردهاند. مدیر بسته نرمافزاری است که به کمک آن میتوان این بستهها را را از مخازن دریافت و نصب، سامانه را به روز یا بستههای موجود را حذف کرد. استفادهٔ صرف از مخازن رسمی توزیع، امنیت سامانه را از لحاظ نرمافزاری تضمین میکند، چرا که بستهها پیش از قرارگیری در مخازن رسمی، از چندی مرحله آزمون امنیتی عبور میکنند.
تعداد کاربران
برخی ادّعا میکنند یکی از دلایل نبودن ویروس برای گنو/لینوکس،کم بودن تعداد کاربران آن است، در حالی که این ادّعا کاملاً اشتباه است. با توجّه به گستردگی استفاده از گنو/لینوکس به عنوان زیرساختهای جهانی و کشوری مانند اینترنت یا شبکههای بانکی، هم تعداد کاربران گنو/لینوکس بیش از هر سیستمعامل دیگری است و هم اهمیت این سیستمعامل و دادههای روی آن برای بدافزارنویسان بیشتر بوده و جذابیت بیشتری دارد.