مامبل

از ویکی فارسی اوبونتو
(تغییرمسیر از Mumble)
پرش به: ناوبری، جستجو

مامبل (به انگلیسی Mumble) یک نرم‌افزار آزاد انتقال صدا بر بستر پروتکل اینترنت است که در اصل برای استفاده توسّط کسانی که اهل بازی هستند طرّاحی شده. مامبل در کنار واسط ساده‌ای که برای مدیریت و تنظیمات دارد، از معماری کارساز-کارخواه استفاده می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد هنگامی که به یک کارساز مشترک وصل هستند، بتوانند با هم مکالمه کنند. از نقاط برجستهٔ مامبل، تأخیر کم در انتقال صدا و حفظ عالی کیفیت صدا توسّط رمزگشاهای مناسب است. هم‌چنین به لطف آزاد بودن و توقّع سخت‌افزاری پایین، مامبل قادر است روی اکثر بن‌سازه‌ها و سیستم‌عامل‌ها نصب شود.

نقشک مامبل



ویژگی‌ها

مامبل علاوه بر انتقال صدا، قابلیت گپ زدن از طریق برچسب‌های HTML و انتقال عکس را نیز فراهم می‌کند. علاوه بر این، مامبل یک واسط برنامه‌نویسی مخصوص دارد که قابلیت‌هایی نظیر Mumble Overlay را ارائه می‌کند. این قابلیت که قابل ترکیب با DirectX و OpenGL است باعث می‌شود که در یک بازی مانند دنیای وارکرفت یا دوتا۲، صدای مکالمهً دوست خود را از همان جهتی بشنوید که شخصیت او در بازی قرار دارد. قابلیت استفادهٔ موثّر از شبکهٔ تور، در کنار رمزنگاری داده‌های مربوط به صدا، امنیتی مثال‌زدنی به وجود می‌آورد. هم‌چنین مامبل سه حالت استفاده را پشتیبانی می‌کند: حالت فعّال شدن دستی، حالت فعّال شدن با اوج گرفتن صدا و حالت فعّالیت دائم.

نصب کارساز

مقدار حافظهٔ ۵۱۲ مگابایت برای راه‌اندازی کارساز کافی است، آن‌قدر که ۵۰ مکالمهٔ هم‌زمان بتوانند با کیفیت عالی صورت گیرند. همان طور که اشاره شد، مامبل یک ابزار مستقل از بستر است، به لطف توقّع سخت‌افزاری پایین، من توانستم کارساز را روی برد رزبری‌پای نیز به راحتی نصب و استفاده کنم.

برای نصب بستهٔ mumble-server را از مخازن نصب کنید:

$ sudo apt install mumble-server

تبریک! شما به سادگی یک کارساز Mumble را نصب کردید!

پس از نصب، نیاز است پیکربندی‌های نخستین را انجام دهیم. پس دستور زیر را وارد می‌کنیم:

$ sudo dpkg-reconfigure mumble-server

در بخش نخست از کاربر پرسیده می‌شود که می‌خواهد دمون مربوط به کارساز مامبل در هر بار راه‌اندازی اجرا شود که می‌پذیریم.

در بخش دوم، دربارهٔ اولویت اجرای فرایند دمون مربوط به مامبل از کاربر پرسیده می‌شود. هر چه اولویت این فرایند بالاتر باشد، سیستم‌عامل بازه‌های زمانی بیش‌تری را به آن تخصیص می‌دهد که امکان ایجاد وقفه بین مکالمات پایین‌تر می‌رود.

و در نهایت در بخش سوم، گذرواژهٔ کاربر ارشد پرسیده می‌شود. کاربر ارشد قادر است با استفاده از نام کاربری و این گذرواژه وارد تنظیمات کارساز مامبل شده و آن را تنظیم کند.

تنظیمات پیش‌رفتهٔ کارساز مامبل در پروندهٔ etc/mumble-server.ini قرار دارد. از آن تنظیمات می‌توان به درگاه در حال شنود (که به طور پیش‌گزیده مقدار ۶۴۷۳۸ را دارد)، پیغام خوش‌آمد گویی، پهنای باند، سیاست جلوگیری از حملات Brute Force، تعداد بیشینهٔ کاربران هم‌زمان، بیشینهٔ طول پیام گپ، اندازهٔ تصاویر ارسالی و مخفی شدن در شبکه اشاره نمود.

نصب کارخواه

کارخواه‌های مختلفی برای اتصال به یک کارساز مامبل نوشته شده‌اند. علاوه بر سامانه‌های رومیزی، کارخواه‌های مامبل برای اکثر بن‌سازه‌های قابل حمل نیز نوشته شده است. در توزیع‌هایی مانند دبیان و اوبونتو، نصب این کارخواه به سادگی نصب بستهٔ mumble یا زدن دستور زیر است:

$ sudo apt install mumble

مشکلات

مامبل در حالت معمولی قابلیت حذف خش و تکرار را داراست. ولی ممکن است در یک مکالمه که هم‌زمان چندین نفر حضور دارند، صدای دریافتی دو نفر وارد میکروفونشان شود، یا ممکن است از هدفون‌های نامرغوبی استفاده کنند که صدای دریافتی را ارسال کند. متاسفانه مامبل در حالت تنظیمات پیش‌گزیده، خوب عمل نمی‌کند و تکرار صدا باعث ایجاد سوت‌های گوش‌خراش می‌شود. باید اعتراف کرد که قابلیت حذف تکرار مانند آن‌چه که در اسکایپ مشاهده می‌کنیم، هوشمند نیست و باید از طریق تنظیمات دستی اقدام به حل مشکل کنیم. تنظیماتی مؤثّر برای کمینه کردن این مشکلات در بخش تنظیمات مامبل در سمت کارخواه موجود است.